Житие и молебен канон на свети Нектарий Егински

 

 

Предговор

 

Житието на свети Нектарий Егински чудотворец, “просиял в наши дни” като “стълб на Православието и истински другар на добродетелите”, получихме в превод на български скоро след канонизирането на светеца от Гръцката Православна църква. Направи ни силно впечатление неговата снизходително милуваща любов към слабия човек на нашето бездуховно съвремие. Останали без духовно ръководство, непринудено у нас, немощните монахини от Калоферския девически манастир “Св. Въведение Богородично”, се породи надежда, че той ще ни укрепява.

При молитвено призоваване на неговата небесна закрила в трудни моменти чувствахме отеческата му топлота като да е жив между нас. Никога не ни отказваше помощ, колкото и недостойни да сме в монашеския подвиг. Това ни укрепяваше и ние го приехме като небесен покровител на нашата света обител. След Майката Божия до днес призоваваме него, а той не ни връща празни.

Радостта ни беше голяма, когато намерихме канона му, като помолихме да бъде преведен от гръцки език. Удостоихме се и с частица от неговите мощи чрез светогорски братя. Даровете се сипеха щедро и ние се радвахме ощастливени духовно.

Започнахме да разпространяваме славата на този новопросиял в наши дни светец, като разказвахме на поклонниците за живота и чудесата му. Раздавахме иконички ­ фотокопия от единствената, която имахме. Духовната ни опора в него растеше и ние молитвено го призовавахме при всички обстоятелства.

А свети Нектрий ни милуваше така, както баща милва своите чеда и то не по заслуга, а само защото нашето упование в него беше голямо.

Радостта ни нямаше предел, когато Бог по неговите молитви ни удостои да посетим манастира “Св. Троица” на остров Егина и да се поклоним на неговите свети мощи. Благодатта там е неизказана! Това беше дар от светеца, осъществен чрез благословението и дарението на архимандрит Нектариос от манастира “Св. Патапий” край гр. Лутраки.

Игуменията на Егинския девически манастир майка Ирина при сбогуването ни подари плик с пари за наши битови нужди. Ние с голяма радост ги предназначихме за друга цел. С благословението на игуменията с тях издадохме житието на свети Нектарий и го разпространихме безплатно във всички по-големи селища в страната.

Това беше само една от многото милости към нас на великия чудотворец. В нашето монашеско битие те са много. При всяко затруднение сестрите веднага започват да четат канона му с несъмнена надежда, че той ще откликне на молбата, колкото и да сме недостойни. Искаме да споменем някои случаи, при които светията е помагал за Божия и негова слава и за полза на християните.

Преди две години поради поройните дъждове многогодишните манастирски сгради и храмът се повредиха. Бедствието беше голямо, а средствата ни ограничени. Започнахме всекидневно да призоваваме Егинския чудотворец и той откликна. Обителта се обнови до неузнаваемост, дори се намери техническо лице, което даром ръководеше ремонтите. А ние като безпомощни деца само благодаряхме за небесната закрила и благославяхме нашите благодетели.

Всяка монахиня в личния си живот прибягва до светеца и получава утеха. Една сестра изпадна в голямо изпитание. Възможностите бяха две: да избере по-лесното, но в противоречие с монашеския канон, или по-трудното, което тя по съвест желаеше, но не намираше сили да извърши поради човешка немощ. През нощта дълго и горещо се молела на свети Нектарий.

Задрямала и сънувала, че е изправена пред два пътя: единият широк и удобен, водел в мрачна пропаст, а другият бил тясна пътека, сияеща в сребърен блясък, обаче на ръба на голяма стръмнина. Уплашила се, че ако тръгне по нея, може лесно да политне и падне. Въпреки това тя стъпила на светлата пътека разтреперана от страх и веднага видяла как свети Нектарий слиза по въздуха като птица, хваща я за ходилата и сам ги мести, докато тя стигнала до най-добрата цел.

Като се събудила, решила да встъпи на чистия, макар и труден път, а свети Нектарий є помогнал да излезе благополучно от затруднението.

Друга сестра беше в тежко състояние в болницата, приготвена за спешна операция. Когато останала сама в болничната стая, горещо се молела през сълзи на свети Нектарий, чиято иконичка носела със себе си. Помолила светеца да я излекува, като обещала, че цял живот ще служи предано на светата обител. И чудото станало! Операцията се отложила и тя излязла напълно здрава от болницата.

Всяка сестра може да разкаже случаи на бързо застъпничество и помощ от свети Нектарий при разрешаване на трудни въпроси. И поклонниците на манастира, молейки се пред иконата на чудотвореца, получават облекчение в различни затруднения. Случаите са много. Ще посочим само един от последните.

Катя Николова от Стара Загора, останала дълго време без работа, на 12 август 2006 г. посети манастира и дълго се моли пред иконата на свети Нектарий, прочитайки канона му. Веднага след връщането си у дома получи много добро предложение за работа.

Тя отново посети манастира и сияеща от радост ни разказа за чудото. Горещо благодари на чудотвореца за бързото застъпничество.

Свети Нектарий се прослави с чудеса и в цялата страна. Много християни отдавна търсят книгата с житието му, но тя вече е рядкост. Ксерокопират канона му и се молят. Затова решихме да направим второ издание на житието с канона за прослава на свети Нектарий, чието чудотворство се разпространява в целия православен свят.

А ние сме много щастливи, че дивният покровител на Егинския девически манастир е покровител и на нас ­ монахините от Калофер. Той ни помага и подкрепя в стремежа ни да вървим по тесния, но светъл и спасителен път на монашеското благочестие в духа на светоотеческите предания.

Монахиня Валентина